
کاربرد دوزینگ پمپ برای تصفیه آب چیست؟ دوزینگ پمپ ها نوعی پمپ با جا به جایی مثبت هستند که می توانند مواد شیمیایی را به صورت دقیق به سیالات یا مواد دیگر اضافه کنند. دوزینگ پمپ ها دارای دبی بسیار دقیق هستند و به منظور تزریق خودکار مواد شیمیایی به سایر مواد افزودنی به جریان آب مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد دوزینگ پمپ ها در صنایع تصفیه آب بیشتر به منظور تزریق دقیق کلر، آنتی اسکالانت و ضد رسوب ها در سیستم، تنظیم ph، تزریق مواد شیمیایی به منظور کنترل جلبک و کنترل خوردگی استفاده می شوند. ما در ادامه این پست از مجله خبری دانشگاه آب به صورت کامل در مورد دوزینگ پمپ های تصفیه اب توضیحات کامل ارائه کرده ایم.
اجزای دوزینگ پمپ برای تصفیه آب
اجزای دوزینگ پمپ برای تصفیه آب شامل چندین بخش است که عبارتند از :
- مخزن دوزینگ پمپ: فضای نگهداری مواد که باید دوز شوند.
- (فوت ولو) شیر پایی: یک نوعشیر یطرفه است که دارای صافی می باشد و به خط مکش متصل می گردد و باعث عدم بازگشت مواد به خط مکش می شود. این شیر مجهز به یک سوئیچ شناور هشدار است که در صورت تمام شدن مواد در مخزن هشدار می دهد.
- هد پمپ دوز : هد بخش مهمی از اجزای دوزینگ پمپ می باشد که می تواند از جنس های مختلف از جمله PVDF ،PVC ،PP ،PE و 316SS باشد.
- خط مکش: خط مکش به ورودی پمپ متصل می شود و باعث جا به جایی سیال به داخل لوله می شود.
- خط دوز : این بخش از دوزینگ پمپ معمولاً از لوله صلب پی وی سی یا پلی اتیلن یا یک شیلنگ تقویت شده ساخته شده است، این جزء می تواند دارای انواع دریچه های تخلیه، کاهش فشار یا هوای آزاد باشد.
- انژکتور: انژکتور نوعی نازل تحویلی است که بر اساس شار دقیق مواد مکش شده توسط دوزینگ پمپ را به داخل خط فشار می دهد. این قطعه باعث می شود بر فشار دوزینگ پمپ غلبه شود.
- شیر خروجی: این شیر به صورت پالس (یا نرخ جریان) آزاد می شود. شیر بدون بازگشت دارای مکانیزم خودگردان است که از بالا رفتن مایع در خط تحویل پس از تحویل مواد یا پس از توقف پمپ جلوگیری می کند. همچنین انژکتور تضمین می کند که مواد به جای دیواره جانبی به وسط جریان تحویل داده می شوند و از هدر رفتن مواد جلوگیری می کند. در اصل انژکتور باعث مخلوط شدن کامل مواد و جلوگیری از آسیب دیدن دیواره های پمپ، بخصوص زمانیکه از مایعات اسیدی یا پراکسید استفاده می شود.
- سیستم کنترل کننده:در برخی از صنایع نیاز است از سیستم های کنترلی در دوزینگ پمپ به منظور اطمینان از دقیق بودن تزریق و خودکار شدن عملیات استفاده شود. برای این منظور از سیستمهای SCADA و سایر سیستمهای کنترل مرکزی با سنسورهای pH، کلر و کنترل نرخ متغیر و مشابه استفاده میشود.
انواع دوزینگ پمپ مناسب تصفیه آب
4 نمونه مختلف دوزینگ پمپ وجود دارد که برای صنایع تصفیه آب مناسب هستند و عملکرد و مکانسیم هر کدا متفاوت می باشند که عبارتند از:
- دوزینگ پمپ های دیافراگمی
- دوزینگ پمپ های سلونوئیدی
- دوزینگ پمپ لوب
- دوزینگ پمپ های پریستالتیک
دوزینگ پمپ های دیافراگمی
این نوع پمپ ها دارای محفظه ای هستند که درون آن قطعه ای به نام دیافراگم قرار گرفته است. حرکت رفت و برگشتی دیافراگم در درون محفظه باعث ایجاد اختلاف فشار و در نتیجه عمل مکش و تخلیه اتفاق می افتد. با راه اندازی موتور شفت حرکت کرده و دیافراگم متصل به شفت نیز به عقب و جلو می رود. هنگامی که محفظه پر است، حجم دوز شده با سرعت جریان ثابت، معمولاً در محدوده 6 تا 250 لیتر در ساعت به بیرون تزریق می شود.
دوزینگ پمپ های سلونوئیدی
دوزینگ پمپ های سلونوئیدی عملکردی مشابه دوزینگ پمپ های دیافراگمی دارند اما به جای سرعت جریان ثابت از یک میدان مغناطیسی کنترل شده برای تزریق مواد مواد شیمیایی استفاده می کند که می تواند فاصله زمانی بین پالس های کنترل سرعت جریان را فراهم کند. این پمپ ها نسبت به سایر پمپ ها دیگر دقت کمتر دارند اما به دلیل سادگی مکانیکی و الکتریکی به همراه قیمت ارزان آنها باعث شده خریداران زیادی داشته باشد.
دوزینگ پمپ های نوع لوب
این دوزینگ پمپ ها دارای مجموعه ای از پروانه های چرخ دنده مشبک هستند که سیال از آن عبور می کند. این پمپ ها به دلیل پایین بودن سرعت حجم عبوری سیال بین پروانه ها به اندازه دوزینگ پمپ ها یدیافراگمی دقیق نیستند. اما برای سالالات چسبناک و غلیظ عملکرد خوبی دارند. یکی از معایب این دوزینگ پمپ ها ساییدگی پروانه ها می باشد.
دوزینگ پمپ های پریستالتیک
دوزینگ پمپ های پریستالتیک نوعی پمپ های دوز هستند که از لوله های قابل انعطاف به شکل نیم دایره تشکیل شده اند و اغلب برای صنایع پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند. این موضوع بیشتر به دلیل استریل راحت و دقت بالای دوزینگ پمپ های پریستالتیک است. یکی از معایب این دوزینگ پمپ ها سرعت فرسودگی بالای آنهاست و اینکه امکان پمپاژ در جریان های بالا را ندارند و احتمال ترکیدگی لوله وجود دارد.
کاربردهای پمپ دوز برای تصفیه خانه آب
پمپ های دوز به طور گسترده در بسیاری از صنایع استفاده می شود. همچنین یک جزء ضروری اتوماسیون در چندین صنعت است که مقادیر زیادی مایعات را مدیریت می کند، از جمله تصفیه آب، کشاورزی، داروسازی، فرآوری مواد غذایی و معدن. در تصفیه فاضلاب، از پمپ های دوز برای تزریق محصولی مانند کلر به جریان آب یا سیال برای ایجاد واکنش شیمیایی استفاده می شود. این واکنش یا pH را در محدوده مورد نظر حفظ می کند یا پاتوژن ها را از بین می برد.
در تصفیه پساب، پمپ های دوزینگ لخته کننده ها را برای جداسازی جامدات از مایعات حمل می کنند. از دیگر کاربردهای پمپ های دوزینگ می توان به تهیه چسب یا مواد افزودنی بسیار سازگار برای صنعت کاغذ و خمیر و درمان خوردگی در بویلرهای فشار و دمای بالا و خوراک کارخانه های ذوب اشاره کرد.
انواع کاربردهای دوزینگ پمپ ها
- برای صنایع تصفیه آب و فاضلاب و تصفیه پساب
- در صنایع مواد غذایی
- در صنایع کشاورزی
- کارخانجات
- آزمایشگاه پزشکی
- صنایع معدنی
- کاربردهای صنعتی شیمیایی
- ضد عفونی و تنظیم pH
- کارواش و تمیز کردن
- صنایع پتروشیمی و نفت
- کاربرد دوزینگ پمپ در صنایع لبنی
پمپ های دوز برای طیف وسیعی از کاربردها در صنایع مختلف استفاده می شوند. بیشتر پمپ ها برای تنظیم pH آب و برای محافظت در برابر خوردگی، مخلوط کردن مواد ضد عفونی کننده، بازدارنده های رسوب تزریق مواد شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرند. اما مهم ترین کاربرد دوزینگ پمپ ها در صنایع تصفیه آب است.