جمعه, فروردین ۱۵, ۱۴۰۴
تصفیه آب

رزین تصفیه آب

رزین تصفیه آب
66بازدید

ما در این مقاله از نشریه دانشگاه آب قصد داریم درباره رزین تصفیه آب ،عملکرد رزین ،کاربرد آن و انواع آنها توضیح دهیم.

رزین تصفیه آب چیست؟

رزین سختی گیر پرکاربردترین ماده شیمیایی در تصفیه آب است که با فرآیند تبادل یونی مواد معدنی آب سخت را حذف می کند. دانه‌های رزین دارای بار منفی هستند که هر یون با بار مثبت را جذب می‌کنند. عمر آن در صورت استفاده صحیح و خرید رزین تصفیه آب درجه یک حداقل ده سال ‌می‌باشد.

دانه ژل مانند رزین تصفیه آب از دی وینیل بنزن و پلی استایرن ساخته شده اند. آن چیزی که ما در مورد آن صحبت میکنیم رزین کاتیونی اسید قوی است. اما در ادامه به معرفی تمامی رزین‌ها می پردازیم.

عملکرد رزین  در تصفیه آب:

رزین ها همانند آهن ربا عمل می کنند وظیفه آن ها عمل جذب منیزیم و کلسیم موجود در آب می باشد. رزین ها دارای دو قطب مثبت و منفی می باشند که زمانی که آب نمک وارد رزین می شود رزین همانند قطب های آهن ربا عمل می کند و از هم دور می شوند. در ادامه به انواع رزین تصفیه آب می پردازیم.

رزین بستر مخلوط از دانه های پلیمری با بار مثبت و منفی تشکیل شده است که بار یونی ذرات محلول در آب را تغییر می دهد. رزین همچنین حاوی اسیدهای نامحلول یا مواد شیمیایی قلیایی است و اینها عناصری هستند که به حذف ترکیبات “سخت” مانند کلسیم و منیزیم کمک می کنند.

در حالی که دیونیزه کردن محبوب ترین روش تصفیه آب است، اما قطعاً معایبی دارد. اولا پیدا کردن یک تامین کننده قابل اعتماد و رقابتی قیمت برای رزین می تواند به خودی خود یک کار باشد. معمولاً مشخص است که رزین ممکن است موجودی نداشته باشد، همچنین می تواند در قیمت نوسان داشته باشد.

بیشتر بخوانید: نقش رزین سختی گیر در تصفیه آب

مزایا رزین تصفیه آب

  •  این نوع رزین ها قابلیت این را دارند تا با فشار کم به خوبی کار کنند.
  • دارای طول عمر بالایی می باشند.
  •  مقرون به صرفه می باشند.
  •  دارای قابلیت بازسازی و شستن رزین و همینطور استفاده مجدد را نیز دارند.
  •  دارای هدف قرار دادن انواع آلایند های موجود در آب.
  •  دارای از بین بردن انتخابی با مبدل یونی مناسب می باشند.

معایب رزین تصفیه آب

  • نمی تواند باکتری ها را به صورت موثر حذف کند.
  •  اگر در زمان طولانی از این محصول استفاده کنید دارای هزینه های عملیاتی بالایی برای شما می شوند.
  •  دارای حساسیتی نسبت به ذرات معلق و مواد اکسیدکننده نمی باشد.
  •  در فرآیند بازسازی رزین های تصفیه آب باعث می شود آب نمک به محیط ریخته شود.
  •  معمولا به مرحله های پیش تصفیه مانند هوادهی آب ، ته نشینی و فیلتراسیون شنی احتیاج دارد.

انواع رزین های تصفیه آب :

رزین تصفیه آب کاتیونی

این نوع رزین ها از دانه های کوچک و متخلخل تشکیل شده اند که دارای قطر تقریبی 5 میلی متر می باشند. از این رزین ها می توان برا حذف کردن آلودگی های یونی با بار مثبت در آب استفاده نمود. معمولا از این رزین ها در بیشتر کارخانه ها برای جلوگیری از آسیب دیدن دیگ ها و دستگاه ها و آهک بستن آن ها استفاده می شود. همان طور که گفتیم رزین ها کاتیونی دارای نوع ضعیف و قوی می باشد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.

رزین کاتیونی ضعیف

به کمک رزین های کاتیونی ضعیف می توان سختی موقت آب را حذف نمود. این نوع رزین دارای مزایا و معایبی می باشد که از مزایای آن می توان به بازدهی بالا و پساب کم تر نیز اشاره نمود. از معایب رزین کاتیونی ضعیف می توان به نداشتن جذب تمامی فلزات موجود در آب اشاره کرد.

رزین کاتیونی قوی

به کمک رزین کاتیونی قوی می توان یون های سختی آب را همانند منیزیم ، کلسیم به صورت کامل حذف نمود. این نوع رزین دارای مزایا و کاربردی می باشد که از مزای آن می توان به جذب نمودن تمام فلزات موجود در آب اشاره نمود. از کاربرد رزین کاتیونی قوی می توان به کاربرد بالا در سختی گیر رزین اشاره کرد.

رزین تصفیه آب آنیونی

این نوع رزین ها  به جای گروه های اسید دارای گروه های بازی می باشند .گروه های بازی از آمونیاک و یا یک آمین نیز تشکیل می شود. این نوع رزین ها  دارای خاصیت جذب یون ها را می باشد. شما می توانید از این رزین ها به عنوان فیلتر تصفیه آب نیز استفاده کنید. شما می توانید به کمک این رزین عناصر موجود در آب همانند اورانیوم، نیترات، پرکلرات، آرسنیک و کربن آلی نیز حذف کنید. رزین های آنیونی کاملا برعکی رزین های کاتیونی می باشد و یون های منفی را به جای یون های مثبت جایگزین می کنند. همان طور که گفتیم این رزین ها دارای دو نوع ضعیف و قوی می باشد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.

رزین آنیونی ضعیف

به کمک رزین های آنیونی ضعیف می توان برای از بین بردن آنیون های مرتبط با اسید های قوی همچون کلرید و سولفات استفاده نمود. این نوع رزین دارای مزایا و کاربرد هایی می باشد که از مزایای آن می توان به مقاومت بالا و از بین بردن اسید های تفکیک شده اشاره نمود. از کاربرد رزین آنیونی ضعیف می توان کاربرد در دیونایزر ها اشاره کرد.

رزین آنیونی قوی

به کمک رزین های آنیونی قوی می توان برای از بین بردن مواد معدنی و نمک زدایی و همچون از بین بردن کل کربن آلی استفاده نمود. این نوع رزین دارای مزایا و کاربرد هایی می باشد که از مزایای آن می توان از بین بردن اسید های تفکیک شده و نشده اشاره نمود. از کاربرد رزین آنیونی قوی می توان به کاربرد در بویلرهای نیروگاهی برای حذف سیلیس موجود در آب اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: رزین سختی گیر کاتیونی

نکات مهم در استفاده از سیستم سختی گیر رزینی

  1.  سختی گیر به وسیله کیت سختی سنج کنترل گردد. به محض اینکه سختی آب از حد مجاز بیشتر شود، باید نسبت به عمل احیاء رزین اقدام نمایید.
  2. در زمان احیاء رزین اطمینان حاصل کنید فشار داخل مخزن سختی گیر بین 1.7 تا 3.5 بار باشد. اگر فشار داخل مخزن کم باشد، در مکش آب نمک اختلال ایجاد خواهد شد
  3. بهتر است در فشارهای بالاتر از 4.5 بار قبل از ورودی شیر چند راهه، از یک شیر فشارشکن استفاده نمائید.
  4. حتما توجه داشته باشید که استفاده از نمک متبلور شده با خلوص بالا توصیه می گردد. زیرا اگر از سنگ نمک و یا نمک معمولی استفاده نمائید، به سبب ناخالصی موجود در نمک، عمر رزین بسیار کاهش یافته و رزین بطور کامل احیاء نمی گردد.
  5. هنگام حرکت دادن دسته شیر چند راهه، آن را به آرامی به طرف خود کشیده و در موقعیت مورد نظر قرار دهید. زیرا ممکن است با رها کردن ناگهانی آن، قطعات داخلی شیر صدمه ببیند.
  6. توصیه می گردد سالی یکبار بدون اینکه شیر چند راهه باز شود از شکاف بین کلاهک و بدنه شیر، با گریس معمولی عملیات گریسکاری شیر چندراهه انجام گردد.
  7. ضروری است از یخ زدگی رزین و آب در سختی گیر جلوگیری به عمل آید. یخ زدگی موجب از بین رفتن رزین می گردد.

جمع‌بندی:
استفاده از رزین‌های آنیونی و کاتیونی به عنوان جاذب‌های تبادل یونی در تصفیه آب، امکان تولید آب با کیفیت و خلوص بالا را فراهم می‌کنند. این فرآیند برای حذف یون‌های فلزی، آلاینده‌های شیمیایی و کاهش سختی آب موثر می باشد. همچنین، کاربردهای گسترده رزین‌ها در صنایع مختلف نشان از اهمیت این تکنولوژی در بهبود کیفیت منابع آبی و حفظ محیط زیست دارد.

ارسال پاسخ

در حال بارگیری کپچا ...