بومی سازی دستگاه جامع و دقیق سختی سنج آب با قابلیت صنعتی/ سالانه از خروج ۱۰ میلیون دلار ارز جلوگیری می شود
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، محمد جواد بابائی سرپرست تیم تحقیق وتوسعه شرکت ایرسا الکترونیک آیریک، گفت: دستگاه جامع و دقیق سختی سنج آب (TDSسنج) با قابلیت صنعتی در کشور بومی سازی شد، در همین راستا ساخت سنسور دستگاه سختی سنج آب که منحصرا در دست امریکا، آلمان و ایتالیا بود، دانش آن را کشف و با موفقیت ساختیم، دستگاه در تصفیه خانه های صنعتی بعد مجتمع های فولاد، صنایع رنگ و صنایع مهم و مواد شیمیایی نصب و راه اندازی شده و با بکارگیری این محصول سالانه از خروج10میلیون دلار ارز از داخل کشور جلوگیری میشود.
بابائی در گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری گفت: در کشور ما یکی از مسائلی که باید هموراه مد نظر باشد مسئله کمبود آب است باید به شکلی این کمبود آب جبران شود، راهکارهای مختلف هم وجود دارد یک بخش مهم در استفاده و بکار گیری این راهکارها داشتن تجهیزات و دستگاههای با تکنولوژی های بالا می باشد، در واقع باید در لبه های تکنولوژی حرکت کنیم.
وی ادامه داد: در بحث آب شرب تصفیه خانه هایی راه اندازی می کنند که آبی که مصرف شده قابل شرب نیست را به چرخه بر می گرداند، اما بیشترین حجم پساب را از صنایع مختلف، پتروشیمی ها،صنایع فلز، رنگ رزیها، صنایع شیمیایی داریم، اینها آب قابل توجهی مصرف می کنند و یک پساب دارند که قابل تصفیه نیست و در محیط رها می شود و ضرر هم دارند.
بابائی اظهار کرد: سختی سنج (TDSسنج) در ابتدای کار یک نمونه گیری از آب انجام می دهد که بر پایه پارامترهای علمی شیمی و الکترونیک است نشان می دهد که سختی این آب قابل شرب هست یا نه، چه املاحی دارد، دستگاههایی که الان در بازار هست فقط میزان سختی آب را نشان می دهد.
TDSسنج ایرانی قابلیت صنعتی دارد
وی گفت: اما دستگاهی که ما طراحی کردیم قابلیت صنعتی دارد، این دستگاه در صنایع نصب می شود، میزان املاح را در آب مصرفی و پساب حین فعالیت صنایع اندازه گیری می کند، و مهمتر این که هنگامی که سختی آب به مرز هشدار رسید، فرمان می دهد.
بابائی ادامه داد: مثلا زمانی که سختی آب از این مقدار تا این مقدار بیشتر شد، فرمان می دهد دستگاه کلر زن روشن شود، وقتی دستگاه کلر زن روشن شد دستگاه بطور پیوسته سختی و نوع املاح را اندازه گیری می کند و تا زمانی که به حد مطلوب رسید خودش اتوماتیک دستگاه کلر زن را خاموش می کند یعنی یک دستگاه جامع اندازه گیری دقیق و هوشمند است.
سرپرست تیم تحقیق وتوسعه شرکت ایرسا الکترونیک آیریک در تشریح این دستگاه گفت: یک پکیح کامل است که پراپ به آن وصل می شود، وصل می شود به سیستم خروجی و وردی آب و یا جای که قرار است اندازه گیری انجام شد، مقدار انداز گیری وارد دستگاه می شود، بسته به نوع و نیاز صنایع یا منطقه دستگاه تنظیم و تحلیل را انجام می دهد، اولین کار در صفحه نمایشگر تحلیلها با دقت دهم نشان داده می شود همچنین نشان می دهد در دماهای مختلف میزان املاح و سختی به چه صورت بوده است.
وی ادامه داد: اپراتور متناسب با همین تحلیلها دستوراتی را فعال می کند، در واقع یکسری پارامترهای در این پکیج پیاده سازی شده که همزمان قابلیت این را دارد که دو دستگاه یا بیشتر را فرمان داده و وارد عملیات کند.
بابایی تصریح کرد: قابلیت این را دارد که دستگاههای خیلی زیادی به آن وصل شود، کلر زنی شود، اطلاع رسانی کند، پیام ارسال کند یا اپراتور را خبر کند که خط هشدار است، یا حتی خط را خاموش کند و مواردی دیگر که مد نظر است.
این محقق اظهار کرد: مثلا یکی از نیازها صنایع نصب دستگاه دوزینگ پمپ است که وصل می شود به دستگاههای تصفیه پساب و در صنایع استفاده کننده دوزینگ پمپ یک نفر اپراتور باید بالا سر دستگاه باشد و کنترل کند، دستگاه جامعه اندازه گیری دقیق (TDSسنج) کنترل دوزینگ پمپ را نیز انجام می دهد، و از این نظر هم هوشمند شده، کار یک نیرو را انجام می دهد.
سرپرست تیم تحقیق وتوسعه شرکت ایرسا الکترونیک آیریک تصریح کرد: در واقع یک آزمایشگاه شیمی داخل این دستگاه پیاده سازی شده که هر ثانیه اندازه گیری کرده و براساس تحلیل فرمان می دهد و عمل می کند که این یک مزیت منحصر بفرد این دستگاه است.
وی در خصوص این که نمونه خارجی دارد یا نه، گفت: تکنولوژی این دستگاه منحصراً در دست آلمان و ایتالیا و امریکا است که به دلیل قیمت دلار و تحریمها دستگاههای وارد ایران نمی شود، اما یک شرکت چینی دستگاه TDS سنج را با برند امریکایی در بازار ایران عرضه می کند و مشتریان از این اطلاع ندارند، دستگاهها چینی عمر زیادی ندارند و هیچ پشتیبانی هم نمی کند.
دستگاه TDSسنج ایرانی در مقایسه با نمونه های خارجی از نظر قیمت و مزیتها چگونه است؟
وی بیان کرد: دستگاهی که بومی سازی کردیم قابلیت رقابت با نمونه های امریکایی را دارد، یک سری قطعات را مجبوریم از خارج وارد کنیم، با این حال قیمت آن یک سوم نمونه های اصلی آلمانی و ایتالیایی است و نسبت به دستگاههایی که شرکت چینی با کیفیت خیلی پایین عرضه می کند هم باز ارزانتر است، مضافا این که دستگاه ایرانی دو سال گارانتی با 5 سال خدمات پس از فروش دارد.
بابایی افزود: مثلا اگر یک دستگاه با قابلیت اندازگیری یک دهم را در نظر بگیریم اگر نمونه خارجی خریداری شود یک دستگاه یک دهم فقط باید با پراپ یک دهم وصل شود، اما دستگاه ایرانی ما تنظیمات دارد و هر زمانی کاربر بخواهد می تواند با یک پراپی مورد نظر آن را راه اندازی کند. دوم همزمان با اندازه گیری میزان املاح یا همان سختی (TDS) و هدایت الکتریکی (EC) را اندازه گیری می کند. کلاس کاری این دستگاه با سه نوع سنسور مختلف با ثابت سلولیهای مختلف (C0.1-C1-C10) است.
دستیابی به تکنولوژی ساخت سنسور که در انحصار چند کشور بود
سرپرست تیم تحقیق وتوسعه شرکت ایرسا الکترونیک آیریک تصریح کرد: یکی دیگر از فن آوری هایی که در ساخت دستگاه TDS سنج مورد نیاز بود و به خاطر تحریمها امکان تهیه آن را نداشتیم دستیابی به تکنولو ژی سنسور دستگاه TDS سنج بود که توانستیم انحصار را که در دست چند کشور تولید کننده دستگاهبود، خارج کنیم و ایران را در کنار تولید کنندگان این سنسور و دستگاه TDS سنج قرار دهیم.
دستگاه TDS سنج ایرانی در چه مرحله از نظر تجاری سازی و تولید قرار دارد، استقبال می شود یا نه؟
وی با بیان این که پیشینه قویی در خصوص تولید دستگاههای با تکنوژی بالا برای نمونه دستگاه های پیشرفته دوزینگ پمپ داریم تصریح کرد: دستگاه TDS سنج ایرانی به مرحله تجاری سازی رسیده است، همین الان عمده صنایع تصفیه آب تصفیه خانه های صنعتی بعد مجتمع های فولاد، صنایع رنگ و صنایع مهم و مواد شیمیایی دستگاه ایرانی را خریداری و بکار گرفته اند.
آیا برآوردی از ارزی بری این دستگاه برای کشور دارید و می توانید نیاز کشور را تامین کنید؟
این محقق اظهار کرد: این تکنولوژی بومی سازی شد با تولید این نمونه از دستگاه TDSسنج کاملا ایرانی نیاز مصرف داخل کشور برطرف می شود که اگر حمایت کنند حداقل اجازه وارداترا ندهندکه وابستگی ما به شرکت های خارجی به صورت کامل قطع شود، سالانه از خروج 10 میلیون دلار ارز از داخل کشور جلوگیری میشود، مضافا این که کشورهای همسایه مثل عراق، افغانستان و پاکستان هم بازارهای ما برای این محصول هستند و می توانیم ارزآوری هم داشته باشیم.