جمعه, اردیبهشت ۲۸, ۱۴۰۳
اخبار آبجامعه آب

نقش فناوری در صنعت آب

246بازدید

از گذشته تا کنون آب حیاتی ترین دغدغه بشر برای بقا بوده و با توجه به تغییرات اقلیمی ایجاد شده در کره زمین و محدودیت دسترسی به آب شیرین، این دغدغه دوچندان شده است. افزایش جمعیت و افزایش تقاضای آب و عدم تعادل ایجاد شده بین تقاضا و تامین آب، موجب بروز بحران اساسی در زمینه آب شده است. از سوی دیگر گسترش فعالیت­ های صنعتی در جهان مدرن امروز، تولید حجم بالای پساب ناشی از این صنایع و تخلیه این فاضلاب­ ها سبب آلودگی منابع آب موجود شده است. ورود فلزات سنگین همچون جیوه ،سرب، کادمیم و… به واسطه تخلیه پساب و فاضلاب صنعتی منجر به آلودگی آب­ های سطحی و زیرزمینی شده پیامدهای جبران ناپذیری در پی­ خواهد داشت. بدیهی ترین پیامد این آلودگی ­ها شیوع بیماری­ ها، مرگ و میر انسان­ ها و حیوانات و از بین رفتن محیط زیست می­ باشد. به همین منظور یافتن راهکار­های مناسب برای حذف آلاینده ­ها جز دغدغه­ های مهم در حوزه صنعت آب به شمار می­ رود.

تاکنون روش ­های گوناگونی برای تصفیه آب در مقیاس ­های بزرگ و کوچک مورد بررسی قرار گرفته است. اما با توجه به متنوع بودن آلاینده ­ها نسبت به گذشته و نیاز به صرف هزینه و زمان زیاد در برخی روش ­ها ، دانشمندان برای یافتن روشی کم هزینه و سریع ترغیب شده ­اند.

نانوفناوری به معنی علم، فناوری و روش‌های مهندسی مرتبط با فهم و کنترل مواد در ابعاد ۱ تا ۱۰۰ نانومتر می باشد. فناوری نانو در سال ­های اخیر جایگاه قابل توجهی در صنایع مختلف یافته است. صنعت آب و محیط زیست به عنوان یکی از حیاتی­ ترین صنایع از این قاعده مستثنی نیست. کاربردهای زیست محیطی نانو تکنولوژی را می ­توان به سه بخش کلی تقسیم کرد که شامل:

  • تولید محصولات بی خطر برای محیط زیست­(شیمی سبز)­
  • تصفیه آلودگی­ های محیط­ زیست
  • ساخت حسگر­هایی برای تشخیص ذرات محیطی

در بحث علوم و مهندسی آب مسئله برآورده کردن نیاز آبی و رشد زیرساخت ­ها دشوار بوده و سرعت کمتری نسبت به رشد نیاز جامعه داشته است. بهره ­گیری از این فناوری های نوین در تصفیه پساب­ ها در سطح کلان می­ تواند مثمر ثمر واقع گردد. نانو فناوری، بهبود کیفیت فاضلاب را تا حد استفاده مجدد از آب ممکن می­ سازد. به طوری که حداقل می­ توان از فاضلاب تصفیه شده در بخش صنعت و کشاورزی مجددا استفاده کرد.

فرآیند­های نانو ذرات، نانو فیلترها، نانو پلیمرها، نانو حسگرها و… از جمله فرآیندهای بر پایه این فناوری است که با توجه به نوع و منشا آلودگی و برآورد اقتصادی پروژه می ­توان از هر یک از روش ­ها بهره گرفت. در مجموع نانو دارای کاربردهای مختلفی در علوم آب است که به اهم این کاربردها در ذیل اشاره شده است:

  1. استفاده از مواد نانو ساختار در تصفیه پساب
  2. استفاده از نانو فیلترها
  3. استفاده از نانو کامپوزیت­ ها
  4. کاربرد نانو پوشش­ ها در مقاوم سازی شبکه های انتقال آب و سازه های آبی
  5. استفاده از فناوری های نانو فیلتراسیون و نانو کویتاسیون
  6. نانو پلیمر­های متخلخل
  7. نانو حسگرها جهت تشخیص آلودگی

البته کاربردهای وسیع این فناوری محدود به موارد فوق نمی­ باشد اما مطلب دارای اهمیت تحول عظیمی است که با ورود این فناوری در جهت حفظ سلامت و منابع ایجاد شده است. در ادامه اندکی با کارایی­ های مختلف نانو در مباحث مربوط به آب آشنا می شویم.

فرآیند جذب سطحی

در سال­ های اخیر و با افزایش آلودگی آب ­ها توسط رها سازی پساب­ های صنعتی و همچنین گسترش شهرنشینی، نیاز شدیدی به وجود روشی کاربردی و اقتصادی به منظور تصفیه آب احساس شده است. جذب، یک فرآیند فیزیکوشیمیایی برای کاهش و حذف آلاینده­ ها بوده و در طی این فرایند آلاینده­ ها در سطح جاذب انباشته شده و در نتیجه غلظت آلاینده در حجم محلول کاهش می­ یابد. در مورد تصفیه آب­ های زیرزمینی با این روش نیز با تزریق نانو مواد و ایجاد یک دیواره واکنش­پذیر حذف آلاینده از این روش امکان پذیر می ­باشد.

نانو ذرات جاذب استفاده شده در فرآیند جذب شامل نانو مواد بر پایه کربن، نانو ذرات اکسید فلزات، آهن صفر ظرفیتی، نانوکیتوزان، نانو مواد مغناطیسی و نانو مواد زیستی است.

اخیرا استفاده از جاذب­ هایی بر پایه ضایعات طبیعی مورد توجه قرار گرفته که تاثیر بسیار مثبتی در حذف فلزات سنگین و مواد آلی از آب و تولید آب با کیفیت مناسب داشته است. تولید جاذب­ هایی با کارایی بالا از ضایعاتی همچون ضایعات استخوانی، تفاله و ضایعات باقیمانده از کارخانه های روغن، خاکستر شلتوک و بقایای سایر صنایع اخیرا مورد توجه واقع شده است. جاذب­ هابر پایه نانو مواد دارای سطح ویژه بزرگ، واکنش پذیری و کارایی بالا، پایداری در محیط و ظرفیت جذب بالا می ­باشند. بنابراین عملکرد بهتری نسبت به روش­ های سنتی در آن ­ها شاهد هستیم. قابلیت برگشت ­پذیری این جاذب­ ها، امکان بازیابی و ورود مجدد آن­ ها به چرخه تصفیه پساب از دیگر مزایای فرآیند جذب است که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می ­باشد.

از عوامل تاثیرگذار بر جذب می­ توان به اسیدیته، تلاطم، دما، زمان تماس و غلظت جاذب و جذب شونده اشاره کرد که با انجام آنالیز­های مربوطه و تعیین خصوصیات جاذب می­ توان شرایط مناسب برای انجام این فرآیند با بازده بالا را تعیین و اجرا کرد.

اجرای فیلتراسیون و جداسازی غشائی به صورت مکمل در کنار فرآیند جذب، برای احیاء آب از منابع غیر معمول همچون فاضلاب شهری و استفاده مجدد از پساب ضروری می ­باشد. استفاده از نانو فیلتر­ها و غشاهای فیلتراسیون برپایه نانو تکنولوژی می­ تواند هم در تسریع کار و هم از نظر اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.

از آنجا که کشور ایران دارای اقلیم خشک و نیمه خشک می ­باشد، در سال­ های اخیر کاهش دسترسی به منابع آب سطحی شیرین و استفاده نادرست و بی­ رویه از منابع آب زیرزمینی باعث بروز خشکسالی و ایجاد خسارت به خصوص در بخش کشاورزی شده است. ایران تقریبا ۱ درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است اما سهم کشور از آب شیرین جهان تنها ۰/۳۶ درصد است. بنابراین با توجه به مشکلات تامین آب و نیاز به منابع جدید می­ توان از فناوری­ های نوین در صنعت آب برای ایجاد توسعه پایدار بهره جست.

ارسال پاسخ

در حال بارگیری کپچا ...